Water

Geen struik, aap of mens trekt het lang zonder water. Feitje: een mens kan 3-5 dagen zonder water en 25-60 dagen zonder voedsel. Onthoud de regel van drie; maximum drie dagen zonder water en drie weken zonder eten. Met een permanent huis op wielen  geraak je “on the go” niet altijd gemakkelijk aan water. Je bent aardig op weg met enkele Bear Grylls survival skills achter de hand, of gewoon een volle 70 liter schoonwatertank onderaan je camper. Zo kan het ook;

WATERWINNING: Aftappen | Oppompen | Aankopen | Regenwaterwinning

BEWARING: On the go | Stationair

WATERPOMPEN | WATERZUIVERING | Water Checklist | Water mindmap

WATERWINNING

Aftappen

Aan de “nieuwe dorpspomp” of watertappunten vul je je bidons en drinkbussen. Niemand zegt er wat van. Voor dat naakt wasje en plasje wacht je best tot de avond valt. Een handige gsm-applicatie toont je gratis drinkwatervoorziening in verschillende gemeenten in Nederland en België. Waterhappertjes of drinkfonteinen vind je vaak in openbare gebouwen. Al kan je beter even het toilet binnenspringen en daar je watervoorraad aanvullen. De meeste landen (nog een handige app) in de westerse wereld hebben drinkbaar water uit de kraan. Over smaak en kleur valt niet te twisten, maar bij dorst smaakt eender welk water. Zeker als het gratis is ;).

voorziening-camper-caravan-nieuwe-dorpspomp-watertappunten

Foto: kraanwatertappunten.nl

Met een tuinslang, inclusief enkele aansluitstukken, vul je gemakkelijk je schoonwatertank bij je buur, nieuwe vriend, aan de kraan in het toilet van het tankstation of met wat verlengstukken in die berghut diep in de Vlaamse Ardennen. Met de camper editie van de tuinslang maak je je geen zorgen over een kritieke dagelijkse dosis toxinen.
Marine Of Camper Waterslang – Colorite/Swan ELMRV58025

 

 

Oppompen

Aan verschillende meertjes, rivieren en beken pomp je water op (voor het materiaal zie verder). Jaag het water even door je filter en klaar is kees. In België en Nederland zijn er plaatsen waar het bronwater aan het oppervlak omhoog komt en je gemakkelijk je voorraad kan aanvullen omdat de gemeente een kraantje installeerde. Dit water is meestal zuiverder dan het water uit meren en in principe drinkbaar. Toch staat er praktisch altijd een “niet-drinkbaar-water” bordje bij de bron. Neem dus zeker een waterfilter mee in je caravan.

Aankopen

Water in de supermarkt hebben we ook nog, als we niet te ver van het pad afgedreven zijn. Houd een paar 5 liter waterflesssen in je reservevoorraad. Voor 0,22 euro per liter valt er niet te klagen. De prijs en frequentie van waterflesjes kopen maken dat je best ook een ander waterwinningssysteem uitwerkt. Echter voor die korte festivaltrip of kamperen in oma haar tuin is dit een gemakkelijke oplossing.

water-camper-5-liter-fles-voorziening-gemakkelijk-lichtgewicht

 

Verblijf je voornamelijk op campings, dan sluit je je aan op het waternet van het terrein. Hier betaal je een forfait of overeengekomen bedrag voor. Machtig is de man die in zijn eigen behoeften voorziet.

Top

REGENWATERWINNING

Bij verlengd verblijf op een camping of afgelegen plaats werk je een regenwaterwinningssysteem uit die netjes wordt geïntegreerd op het dak van je camper. Met watertonnen, pvc goten, siliconen, ducktape en geduld fiks je het zo.  Zorg er wel voor dat je het systeem gemakkelijk kan afkoppelen of tyfoon bestendig maakt. Al genoeg ongevallen op de openbare weg! Handige Harries gingen je vooraf;

l_c8d056016129427ca756a1cca41c484d.jpg

l_3115429377d74a5e8452c306d7f5e201.jpg

Image

http://2.bp.blogspot.com/-FYzQOi6QVuQ/T248B4SpBBI/AAAAAAAACzo/hS27XAUAYvs/s1600/P3240846.JPG

 Top

BEWARING

On the go

Waterflessen, drinkbussen en waterzakken

In nood kunnen condooms, plastiek zakken, regenjassen en emmers ook nog gebruikt worden.

DIGIFLEX 2L Hiking Hydration System Pack Water Reservoir

 

Bidons

Bidons komen in alle maten en soorten; opvouwbaar, 5, 15, 25 liter, met kraantje, zonder kraantje, …

 

Barrel

Watertanks

De schoonwatertank komt standaard ingebouwd in campers. Bij ombouwingen wordt de tank vaak onder aan het chassis aangebracht.

Foto: hardfloorcamperqld.com

Stationair

Regenwaterwinning is een interessant concept als je lange tijd op dezelfde plaats staat met je camper. Het bewaren van dit water is dan ook broodnodig. Dit kan m.b.v. waterzakken of eenvoudige watertonnen.

Waterzakken

Waterzakken kunnen tegen een stootje. Standaard leg je ze in kruipkelders, wanneer er geen mogelijkheid bestaat om een waterput te graven. Je vindt ze ook terug voor in koffers, kruiwagens, op trolleys & kleine opbergruimtes in campers & caravans. Op afgelegen campingplaatsen worden ze gebruikt als er geen mogelijkheid is voor watertoevoer.

gemakkelijk-water-voor-camper-caravan-mobiele-waterzak-kruiwagen

Foto: tuinadvies.be

waterzak-500-liter-voorziening-camper-opvouwbar-gemakkelijk-vervoerbaar-met-trolley

waterzak-500-liter-voorziening-camper

Foto’s: generaalswinkel.nl

Watertonnen

Watertonnen bestaan in alle maten en soorten zodat ze gemakkelijk geïntegreerd worden in een specifiek model camper, motorhome, caravan of wagen: op het aanrecht, in de berging, onder de wagen, achteraan de wagen, in de kast of op het dak.

100 Liter Water Opslag Ton, ook geschikt voor voeding / Water Container met kraantje

Ben je voor lange tijd stationair en heb je een stukje grond, dan werk je een opvang- en bewaarsysteem uit met watertonnen en andere goedkope materialen.

Het zwembad van de kinderen helpt ook een handje indien tijden van watersnood aanbreken.

Top

Waterpompen

Met een kraantje op de waterbidon is een pompje niet nodig.  Voor een schoonwatertank onderaan je camper bestaan er eenvoudige of ingewikkelde systemen om het water in je lavabo te krijgen. Sommige pompsystemen gebruikt men om water op te pompen uit naburige meertjes.

Handpomp

SODIAL(TM) 5 Liter Water Fles/Bidon Handpomp

Silverline 633938 Transfer pomp

(niet alleen voor water maar ook voor olie, lucht e.d.)


Gietijzeren Handpomp

5L Pomp Action Drukspuit – ook voor water

5L Drukspuit – ook voor water

Al zal ik zo een drukspuit niet snel gebruiken. Psychologisch link ik die bussen teveel aan pesticiden en andere smakelijke stoffen ;). Deze drukspuiten zijn wel eenvoudige en handige pompsystemen.

Voetpomp

 

 

Elektrische pomp

Eenvoudige dompelpomp – Reich CARAVAN 14L

Je hebt twee soorten elektrische pompen voor je mobilhome of camper.

  • Met een aan/uit schakelaar
  • Een sensorpomp voelt wanneer de kraan geopend wordt en slaagt hierdoor aan

Alternatieve systemen

Werken met zwaartekracht

Indien je een schoonwatertank op je dak meedraagt of een pvc buizensysteem aanbrengt onder je dak, kan je gebruik maken van de zwaartekracht om het water op de juiste plaats te krijgen. Handige Harrie for the win;

Nifty gravity-fed water supply in DIY Sprinter van conversion.Top

WATERZUIVERING

Wanneer je permanent woont en rondreist in een camper, heb je niet altijd toegang tot zuiver water. Soms is er enkel een vuil meertje in de buurt van je staplaats, maar is kraantjeswater in de verste verte niet te bespeuren. De verschillende mogelijkheden om water te zuiveren gaan van eenvoudige chloortabletjes en draagbare waterfilters tot heuse waterfilters geïntegreerd in het leidingsnetwerk van je mobilhome. Hou een paar oplossingen achter de hand, zodat je eender waar kan gaan staan met je camper. De mooiste plekjes zijn vaak ver weg van de beschaving, maar hebben niet altijd zuiver water ter beschikking.

Water filteren met een koffiefilter of een stuk stof en vervolgens koken voor een tiental minuutjes, is de meest eenvoudige en goedkope oplossing. Hoe hoger in de bergen, hoe langer je het water kookt, aangezien het kookpunt verlaagd. De SODIS (Solar water Disinfection) methode maakt gebruik van zonlicht (ultraviolette straling) en plastiek PET flessen om het water te zuiveren.

File:Indonesia-sodis-gross.jpg

Chemische waterzuivering

Waterzuiveringstabletten

OASIS Water Zuiveringstabletten (50)

Katadyn Micropur Forte Mf 1T Water Zuiveringstabletten

Draagbare systemen

Draagbare waterfilters kunnen mee in de rugzak wanneer je de omgeving verkent.

Katadyn Pocket Water Filter

Katadyn Vario Water Filter

 

Doe-het-zelf systemen

Het vergt een kleine inspanning en wat gepruts, maar het kost je vaak minder dan de commerciële waterfiltersystemen.

M.b.v. de zwaartekracht

Picture of Gravity Powered Water Filter for Backpacking

Kleifilter

Picture of Clay-Sawdust Water Filters

Filters aangesloten op je watertank.

Deze filters kunnen op het aanrecht van je mobilhome of verwerkt worden in één van de kastjes.

Picture of Making a Berky type water filter system that looks good in a kitchen

Filteren van zand e.d. met materialen uit de omgeving indien er geen deftige filter verkrijgbaar is. Vervolgens kook je het water.

waterfilter_001.jpg

Filter rechtstreeks aangesloten op je camperdouche

Picture of SHOWER FILTER FOR CHEAP Bad water make you itch? Make a great Shower Filter for 1/2 of buying one

 

AFSLUITER

Na lucht is water  één van de belangrijkste zaken voor een mens om te kunnen overleven. Bij permanent wonen en reizen in een camper zijn er verschillende mogelijkheden om aan je waterbehoefte te voldoen. In de volgende afleveringen testen we de meest eenvoudige en meest extreme eens uit.

Stay tuned!

 

Andere interessante pagina’s voor een toekomstig camperavontuur

Bewaren