Gratis camperplaatsen

Bij permanent wonen in een camper, caravan of auto verblijf je best op gratis camperplaatsen. Zo niet zal de kost van je huis-op-wielen snel oplopen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor gratis camperplekken doorheen heel Europa.

Langdurig parkeren | Gratis camperplaatsen (BE | NL) | Camperplaatsen POI | Wat met je volle toiletcassette en vuilwatertank?

gratis-camperplaatsen-vinden POI belgie-nederland-europa-download© smallmotorhomes

Langdurig parkeren

De eerste mogelijkheid is langdurig parkeren op de openbare weg. Je betaalt geen cent en bereikt vaak hele mooie plekjes. Je maakt je camper best zo “off-grid” mogelijk (zonnepanelen, windgenerator, waterfilter …). Zo dool je comfortabel rond zonder te moeten betalen voor camperstandplaatsen. Het verkeersreglement voor het (lang)parkeren van caravans, campers en auto’s op de openbare weg voor België en Nederland is bij wet vastgelegd en beperkt in de tijd. Opgelet dus als je “langdurig” wil “parkeren”. Kamperen staat ook duidelijk gedefinieerd in de Belgische & Nederlandse wet.

Gratis camperplaatsen

Let op: gratis camperplaatsen hebben vaak een maximale verblijftijd van 1 tot enkele dagen! Op onderstaande plekken kan je riskeren om een nacht of twee te staan met je camper. Het is vaak niet officieel toegelaten. Let op bewakers, beveiligingscamera’s e.d. Houd je een beetje gedeisd (parkeren vs kamperen). Als de plek niet veilig lijkt, verplaatst je je camper.

  • Parking van tankstations langs de autostrade en de grotere tankstations doorheen Europa
  • Parkings van ziekenhuizen, zwembaden en andere openbare gebouwen
  • Net buiten de stadskern vind je vaak een resem gratis vrije parkeerplaatsen. Neem je fiets mee in de camper en je kan overal gemakkelijk naartoe. Let wel op de wetgeving van dat land omtrent langdurig parkeren!
  • Aan een vaart, rivier, zeedijk of andere waterboord zijn meestal ook gratis parkeerplaatsen terug te vinden. Het mooie uitzicht krijg je er bij.
  • Nederland: verschillende camperplaatssites uit Nederland bieden een uitgebreide zoekfunctie aan voor gratis staplaatsen (o.a. campercontact).
  • België: gratis camperplaatsen in Belgie vind je bij BIPA.

langdurig parkeren gratis camperplaatsen vinden langs de weg© spaceshipsrentals

Camperplaatsen POI

Op verschillende campersites kan je zogeheten camperplaatsen POI’s downloaden voor je navigatiesysteem. POI staat voor Point of Interest en laat toe handige plaatsen, zoals afvalpunten, automatisch aan te duiden op de gps d.m.v. een opgeladen kaart of omdat je die plaatsen er zelf hebt ingezet. Bij BIPA kan je een POI kaart downloaden voor gratis camperplaatsen in België.

Top

Wat met je volle toiletcassette en vuilwatertank?

Op vele gratis camperplaatsen in Europa zijn geen lozingspunten te vinden voor je campertoilet en afvalwater tank. Hier volgt een lijst met trucjes om zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn en toch blijvend gebruik te maken van al die overnachtingsplekken.

gratis-camperplaatsen-vinden met dumplaatsen afval en chemisch toilet

 Top

Andere interessante pagina’s voor een toekomstig camperavontuur