Wat met mijn volle toiletcassette en vuil watertank?

gratis-camperplaatsen-vinden met dumplaatsen afval en chemisch toilet

Op vele gratis camperplaatsen in Europa zijn geen lozingspunten voor de campertoilet en afvalwatertank te vinden. Hier volgt een lijst met trucjes om zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn. Zo kan ik blijvend gebruik maken van de gratis camperplaatsen:

  1. Op wonenineencamper.com staan alternatieven voor de cassette campertoilet en het watergebruik die minder druk op het milieu zetten. Zo worden lozingen onnodig.
  2. Een tweede reserve toiletcassette meenemen in de camper.
  3. De toiletcassette leegmaken in openbare toiletten of in sanitaire containers, zoals vaak gespot aan het strand.
  4. Zo vaak mogelijk de campertoilet en vuilwatertank lozen, ook al is hij nog niet vol. Dit voorkomt ook onaangename geurtjes.
  5. De campertoilet op het einde van de rit legen in de (t)huistoilet.
  6. Indien ik geen gebruik maakt van chemische middelen, kan ik een diepe put graven en hierin mijn afval lozen. Ik blijf echter ver uit de buurt van rivieren, sloten, meertje e.d.!
  7. Loos NOOIT in een straatputje! Dit is ten strengste verboden. Het vervuilt het regenwater dat vaak rechtstreeks afgevoerd wordt naar oppervlaktewater.
  8. Laat NOOIT het kraantje halfopen staan om zo tijdens het rijden “stiekem” de tank te legen (we hebben je wel gezien!).
  9. Als het echt niet anders kan, bewaar het afval in een stevige vuilzak. Berg deze op in een afgesloten ton tot het volgende lozingspunt. Vele kampeerders zijn hier echter faliekant tegen, gezien de lek-risico’s die van de camper een permanent geurende afvalcontainer maken. Wonenineencamper.com ontdoet zich van alle verantwoordelijkheid ;) .
  10. Doorheen Europa zijn duizenden leegpunten te vinden (sanistations, sanizuilen, latrines, …). Op campings, bij tankstations of op officiële plaatsen in (toeristische) steden zijn ze terug te vinden. Sommige stations verplichten de aankoop van jetons. Ik rijd er langs alvorens mij te stationeren op een gratis camperplaats. Sommige sites beschikken over POI kaarten voor sanistations die gemakkelijk op te laden zijn. Check volgende sites voor een campertoilet leegpunt:

Wat met je volle toiletcassette en vuil watertank camper langdurig parkerenFoto: aalst.be