VW camper T1 Samba met Würdig 301-2 Dübener Ei of “snoezige bal”

Stefan Seiler bezat reeds een comfortabele en functionele T2a en T5.2 Volkswagen Space Camper. Zijn grote retro-droom, een vijftig jaar oudere VW camper, verwezelijkte hij met de aankoop van een T1 Samba, geboren in 1964, met 42 pk motor. De camper heeft 9 zitplaatsen en een gigantisch zonnedak dat zorgt voor een welkom briesje tijdens die passionele zomernachten. De Volkswagens zijn geliefd omdat ze niet enkel trouw vele kampeer- en roadtrip avonturen ondersteunen, maar ze je ook gemakkelijk van x naar z brengen gedurende de dagelijkse sleur.

Om het kampeercomfort te verhogen schaftte Stefan een Würdig 301 aan (in het late DDR Würdig 301-2), die volledig past bij de retro look van de T1 Samba. Het is één van de lichtst gebouwde caravans uit de periode 1940-1989 en in de volksmond bekend als “Dübener ei” of “snoezige bal” (Kuschelkugel). Dat snoezig ei wil ik  zeker vinden in mijn tuin met Pasen. Al denk ik niet dat de paashaas zo gul is :)

De aankoop vroeg om een grondige renovatie, waarbij alle oorspronkelijke elementen werden behouden. De VW camper ombouwen naar slaapwoonst, neemt zo’n 45 minuten in beslag. Een praktische persoonswagen en schattige camper in vermomming.
Van gammel karretje tot glimmende oltimer

VW camper Volkswagen T1 Samba Würdig 301-2 Dübener Ei (2)

VW camper Volkswagen T1 Samba Würdig 301-2 Dübener Ei (5)

Deze VW met karakter kreeg nieuw tapijt, stoffering en  opfrissingswerken om zijn originele look in stand te houden.

VW camper Volkswagen T1 Samba Würdig 301-2 Dübener Ei (6)

De kubus doet dienst als zetel en compressor koelbox. Genoeg bergruimte te vinden onder de bank en in muurkastjes. Op het dak gaan de valiezen van 9 inzittenden. Veel plaats blijft er niet meer over. Een perfect karretje om mijn toekomstig voetbalteam rond te tsjollen op één van de vele roadtrips. Ik hou niet van die grote campers en caravans. Ik ben iets te lomp om niet overal tegen te rijden met zo’n gevaartes ;)

VW camper Volkswagen T1 Samba Würdig 301-2 Dübener Ei (1)

Een 60s hartvormig tafeltje – draaibaar  en in hoogte verstelbaar.

VW camper Volkswagen T1 Samba Würdig 301-2 Dübener Ei (3)

360° uitzicht in deze VW met de vele ramen en het zonnedak. Bereid je voor op lange nachten sterren kijken. Zelfs op de berg trekt het 40 pk’tje de 300 kg zware caravan met gemak.

VW camper Volkswagen T1 Samba Würdig 301-2 Dübener Ei (4)

Photocredit: Expressionen inclusief een hele fotogalerij van hun Volkswagen renovatie