Omgebouwde 1978 Bluebird schoolbus wordt huiselijk nestje

Mike en Natalie Young kozen voor het alternatief leven met hun renovatie- en ombouwproject van de 1978 Bluebird schoolbus, “Rosie”. Ze kochten de oude bus op Craigslist voor $3000 dollar, na het overwegen van andere – duurdere – woonopties zoals het huren van een appartement.

buscamper-school-bus-ombouwen-tot-camper-wonen-in-een-camper-1

Aan het project ging heel wat voorbereiding en planning vooraf. De renovatie en ombouw zouden niet mogelijk geweest zijn zonder familie en vrienden. Hun trouwlijst bestond uit alle zaken nodig voor de onderneming, zoals o.a. meehelpen aan de installatie van een zwevende klik-vinylvloer of de donatie van een draagbare airconditioning. Gelukkig kon de ombouw snel doorgaan, aangezien de vorige eigenaar de zetels al had uitgebroken en de bus gebruikte als studio en kantoor. Het koppel woont in de achtertuin van vrienden in Noord Austin, Amerika, en krijgt hun elektriciteit en water van de naburige woning en het tuinhuis via de speciale elektriciteits- en wateraansluitingen typerend voor campers.

I think one of our favorite things going into it was the opportunity to be creative with the space and our living situation. – Mike in Statesmen.

Toch wil het koppel koste wat het kost een camper-look vermijden en de touringcar wordt ook niet voor dat doel gebruikt. De 27 m2 bus heeft een gezellige moderne look vol persoonlijke touches. De valse hardhouten vinyl bevloering loopt over het hele grondplan. Samen met de vele grote ramen geeft dit een open licht gevoel.  De buitenkant werd warm rood geschilderd en het licht grijze interieur richtten ze in met kleurrijke Boheemse artefacten, zoals kussens en een Ottomaanse sofa. Houten planken en smalle tafels stellen foto’s, boeken en tafellampen tentoon. Hun stekje heeft een kleine keuken – met een camping propaan kachel -, een slaapkamer en living. Hun inkomhal waar de chauffeur zit, decoreerden ze met huisplanten, kaders en kaarsen. Upgrades die nog volgen zijn een luidsprekersysteem, isolatie, klauwvoet bad en een toilet. Het echtpaar gebruikt momenteel de badkamer in het naburige huis.

Deze levensstijl is geen opoffering voor Mike en Natalie, maar een bewuste keuze gebaseerd op hun liefde voor een eenvoudige alternatieve levenswandel, ook al is dit project niet hun grote droom. De leefwijze vraagt wel om aanpassingen. Ze kunnen niet zomaar overal hun kleren laten slingeren of een afwas van twee weken laten geuren. De bus wordt al snel overvol. Iedere dingetje wordt een plaats toegewezen en bepaalde routines worden ontwikkeld of het lijkt al snel op een stort. Komt er iets nieuw in, dan gaat er ook iets oud uit.

One of the rules of backpacking is you get the smallest backpack you can because if you get a bigger one you’re going to fill it. It’s the same idea with a house. So we choose the few things that have the most impact, that mean the most to us. – Mike in Statesmen.

Je woont ook in een blikken doos. In de zomer kan je niet binnenzitten tussen 11 uur ’s ochtends en 6 uur ’s avonds. Het populaire speeltje van vele Amerikanen: de airconditioning, ging helemaal overload wanneer ze de bus probeerden koel te houden. Gelukkig hebben beiden een druk schema en hoeven ze helemaal niet binnen te zitten. Mike werkt full time in een zonne-energie bedrijf en Natalie studeert nog voor verpleegster tijdens de dag. In de winter dekken ze de ramen af met thermische stof en verdelen ze de bus in verschillende compartimenten om de warmte vast te houden. Heavy duty magneten houden het geheel bijeen. Een klein kacheltje warmt hun nestje lekker op.

Voorlopig toeren de Young’s rond met hun wagen voor transport. De bus rijdt nog steeds en op lange termijn willen ze ermee  naar Washington state verhuizen. Voor de Youngs is dit geen impulsieve 20something crisis of een once in a lifetime avontuur. Op lange termijn zien ze zich hier kleine patotters opvoeden, een moestuin kweken en zelfs oud worden. Uiteraard moet de bus dan wat aanpassingen ondergaan zoals betere verwarming. Grootse plannen hebben ze alleszins en ze weten van aanpakken :) .

Rosie is een plaats waar familie en vrienden samenkomen voor een filmavond, Thanksgiving diner of een biertje bij het kampvuur in de tuin. De perfecte gastheer voor gezellige feestjes.

They all come to hang out, sit in our little space, drink chai tea, drink beer and eat some food. We can cook full meals and people migrate between inside the bus, the backyard and the campfire. We’ve been blessed with this space and the chance to exercise this experiment. – Mike in Statesmen.

Andere toekomstprojecten zijn het leven op een zeilboot en Rosie gebruiken als gastslaapkamer of kantoorruimte, voor die mooie dag wanneer ze een huis kunnen kopen. Voor nu zijn de Youngs het gelukkigst met het leven aan boord van “Rosie.” Lees meer  verhalen op hun schoolbusblog.

buscamper-school-bus-ombouwen-tot-camper-wonen-in-een-camper-2Mike zet een kopje thee op de campingkachel in de woonkamer.

buscamper-school-bus-ombouwen-tot-camper-wonen-in-een-camper-3Natalie bladert door een tijdschrift op het bed in de achterkant van de bus. Een gordijn vastgehecht met magneten, biedt privacy en warmte op een kille avond.

buscamper-school-bus-ombouwen-tot-camper-wonen-in-een-camper-4Met een metalen doos als huis kan je overal magnetische strips aan de muren hangen om keukenmessen, evenals kleine magnetische containers gevuld met specerijen, vast te houden.

buscamper-school-bus-ombouwen-tot-camper-wonen-in-een-camper-5De bus is volledig functioneel. Het paar plant een trip naar Washington State later dit jaar, om daar te gaan wonen.

buscamper-school-bus-ombouwen-tot-camper-wonen-in-een-camper-6Het koppel wordt vergezeld door hun trouwe metgezel Atlas, een geadopteerde hond die ze een paar maanden terug gevonden hebben. Atlas heeft voldoende ruimte om te rennen in de achtertuin, maar besteedt ook veel tijd met de Youngs in de bus.

buscamper-school-bus-ombouwen-tot-camper-wonen-in-een-camper-7Photocredit: statesmen