Moderne zelfbouw caravan

Een speels minimalistisch huisje maar dan op wielen. De “caravan” (dit woord doet het mobiele huis geen eer aan) is gebouwd op een 6,7 meter lange dieplader. Een 4×4 trekt deze gemakkelijk voort. De dieplader heeft twee gekeurde assen voor een massa van 2300 kg. Het totale gewicht van het huis & de trailer komt op 3800 kg. De waarde wordt geschat op zo’n 23 300 EUR. Travis (de ontwerper en bouwer) behaalde een diploma Architectural Technology & heeft vele jaren ervaring in de bouw.

zelfbouw caravan aanhanger stacaravan DIY plannen interieur (1)

De muren en plafonds zijn geïsoleerd met 6-1/2″ XPS stijve isolatie (R32.5). De vloer werd geïsoleerd met 5-1/2″ XPS stijve isolatie (R27.5). Een ProClima SOLITEX membraan dient als vochtbarrière. De gevelbekleding bestaat uit hoge kwaliteit multiplex platen & ceder.

zelfbouw caravan aanhanger stacaravan DIY plannen interieur (2)

De kleine ramen & dakramen zijn kantelbaar en de panoramische ramen zijn vast. De bekleding bestaat uit geschuurde & helder gecoate OSB platen met 7 lagen zware Varathane polyurethaan. Het terras van een dikke halve meter biedt genoeg plaats voor een tafeltje & een stoel.

zelfbouw caravan aanhanger stacaravan DIY plannen interieur (5)

Onder de kast bevindt zich een ingebouwde opbergbak op wieltjes. De keuken beschikt over een 1.800 Watt inductiekookplaat, rook & koolmonoxide detectoren (merk NEST), een vouwtafel, ingebouwde keukenkasten met heel veel opbergruimte, een middelgrote koelkast en een Breville Smart heteluchtoven

De living heeft een ingebouwde bank met gestoffeerde kussens. Een Delonghi TRD0715T Safeheat 1500 watt draagbare kachel houdt het huis warm. In de badkamer staat een composteringstoilet waar 2 emmers onder passen. Een schuifdeur met spiegel scheidt de badkamer af van de woonruimte. In de slaapkamer vind je een Queen Size bed hoofdeinde en matras. Doorheen het mobiel huis vind je allerlei andere handige geheimen …

zelfbouw caravan aanhanger stacaravan DIY plannen interieur (4)

De hangmatvloer geeft de ruimte een open gevoel. Jep je mag er op lopen, springen en slapen. Neem de bouldermuur i.p.v. de trap om een verdiepje hoger te gaan.

zelfbouw caravan aanhanger stacaravan DIY plannen interieur (3)

Ⓒ Travis Marttinen