Mercedes Sprinter campervan van gerecycleerd ceder & drijfhout

Vanalog Vibes reist Amerika rond met een Mercedes Sprinter. De ombouw van de campervan duurde 2 maanden en bestaat voor 80% uit gerecycleerd ceder & drijfhout. Hiermee zijn de zelfbouwkosten beperkt tot een minimum. Dagdagelijks zijn de eigenaren voornamelijk bezig met klimmen, fotografie, surfen & yoga. Ik schrijf mij in voor zo’n leven :).

De Sprintervan beschikt over een 140 ah batterij. De woonbatterij is verbonden met een 1500 watt Go Power omvormer. Jep, de camper heeft een Vitamix mixer. Vele Amerikanen ondersteunen hun fruit- en groentenobsessie met dit keukenapparaat.

zelfbouw-sprinter-mercedes-camper-van-gerecycleerd-drijfhout-met-kleine-koelkast

zelfbouw-sprinter-mercedes-camper-van-gerecycleerd-drijfhout-met-bed-en-ledverlichting

Doorheen de Mercedes campervan vind je persoonlijke touches terug, zoals deurklinken gemaakt van drijfhout. Deze vonden de eigenaren op hun roadtrips langs de kust. Bijna alle kastjes en het bed zijn gemaakt van gerecupereerd cederhout. Verschillende kleine opbergvakken en compartimenten houden de boel netjes. Ik vraag mij af hoe alles op z’n plaats blijft tijdens het rijden. Gelukkig is een handdoek of skinny jeans tijdens een accident geen gevaarlijk vliegend projectiel ;).

zelfbouw-sprinter-mercedes-camper-van-gerecycleerd-drijfhout-hout

kastjes-en-opbergruimte-zelfbouw-sprinter-mercedes-camper-met-gerecycleerd-drijfhout

De muren worden onderweg aangevuld met foto’s van de vele roadtrips. De kaders blijven hangen met industriële dubbelzijdige plakband. Je boort best niet te veel gaten in de camperwand. Dit i.v.m. koudebruggen en het behoud van een goede isolatie.

keukenhoek-met-waterpomp-zelfbouw-sprinter-mercedes-camper-van-gerecycleerd-drijfhout

exterieur-carrosserie-ombouw-sprinter-mercedes-camper-van-gerecycleerd-hout

De dieselcamionette verbruikt 11.8 liter/100 km. Afhankelijk van het type motor, is dit normaal voor een redelijk grote camionette. Het verbruik ligt natuurlijk standaard veel hoger dan de 5-7 liter/100 km van de nieuwste wagens.

zelfbouw-sprinter-mercedes-camper-van-gerecycleerd-hout-met-yoga-ruimte

Qua sfeer en gezelligheid scoort deze challet op wielen heel goed. Let op met dit camperdesign. Het bed bevindt zich heel dicht tegen het raam en de achterdeuren. Dit leidt tot meer condensatie en zorgt voor heel wat vocht. Ventileer goed onder & langs het bed. Isoleer de achterdeuren volledig, zodat de carrosserie niet zichtbaar is.

zelfbouw-sprinter-mercedes-camper-van-gerecycleerd-drijfhout-met-bed-en-ledverlichting-fotokader

campervan-frigo-en-vriezer-van-zelfbouw-sprinter-mercedes-camper-met-gerecycleerd-drijfhout

De Norcold minifrigo trekt zo’n 4 amps. Met een inhoud van 48 liter kom je toe voor een 2 persoonsrondreis. De camperkoelkast draait op een 12 v 140 ah batterij die oplaadt via een 110 watt zonnepaneel. Zo blijft de batterij opgeladen en kan de frigo 24/7 aanblijven. De frigo beschikt over een kleine diepvriezer. Een zonnepaneel set-up voorziet vooral in de energiebehoeften van de frigo. Daarbuiten zorgt een extra batterij voor ledverlichting en de werking van een 12 volt waterpomp. Met een invertor of omvormer laden de eigenaren hun laptops op of voeden andere grote toestellen zoals de Vitamix. Meestal blijft de Sprinter dan stationair draaien.

opbergruimte-zelfbouw-sprinter-mercedes-camper-met-gerecycleerd-drijfhout

De ‘garage’ bevindt zich onder het bed. Daar worden al het klim-, surf- & fotomateriaal bewaard. De ruimte is ongeveer 1.8 breed, lang & 1 meter hoog. In de grote opbergruimte zit ook een watertank van 95 liter. De tank is verbonden aan de lavabo met een waterpomp. Je ziet de blauwe slang aan de linkerkant onder het bed.

zelfbouw-sprinter-mercedes-camper-van-gerecycleerd-houtLees meer over de Mercedes Sprinter campervan via vanalogvibes.com. Alle foto’s behoren hun toe.