Late night DIY 40 euro VW Golf camper – early morning Dieselgate

Dagelijkse keukenpraat:

Erika, morgen vertrekken we op roadtrip. Het is al 20u00. We gaan nu geen camper meer bouwen. Laten we gewoon in de tent op een camping slapen. – Frederik

Nee, ik geef daar geen geld meer aan uit. Klopke hier, decoupeerzaag daar. Wat natte vingerwerk. Dat komt in orde als je mij even helpt. – Erika

vw golf camper ombouw DIY volkswagen roadtrip (1)

Een half jaar terug deelde ik mee dat Juul mijn Renault Trafic out was en Jill, de VW Golf, in. Toen was er wel nog niets geweten van Dieselgate. Wou ik nu net deze camper op industriële schaal gaan produceren zeg. Damn you!

Terug naar de ombouw; ik ondervond dat als ik alle zetels neerklap & naar voor schuif, mijn Decathlon matje van 1m80 netjes in de achterbak past. Jammer genoeg is de ondergrond niet gelijk door de neergeklapte achterbank. Hier moest ik dus nog een mouw – of een plank – aanpassen. Liefst nog nu om 20u00, op de vooravond van ons vertrek naar Luxemburg. Ik werk af en toe in Luxemburg en geregeld brei ik er een weekendje aan.

Ik houd jullie niet langer in spanning. Hierbij een compilatie met de nieuwste camper-telg in de hoofdrol. Let vooral op die kayak in de koffer. Misschien is de VW Golf niet zo milieuvriendelijk als oorspronkelijk gedacht. Je kan er wel een koe in wegkrijgen.

 • Afmetingen camperinbouw: 183.5 cm lengte & 99.5 cm breedte opgedeeld in 3 platen. We duwen tenten, zakken & waterflessen in de spleten op schouderhoogte. Dan heb je zo’n 134 cm beweegruimte. Ik ben 174 cm en kom net met de teentjes tegen de achterklep. Slaapt aangenaam als je niet teveel wroet & friemelt. Wanneer je de hoedenplank erin steekt, heb je een extra schapje in dat gezellig huisje. Onder het bed kan je ook nog een voedselvoorraad voor 3 weken kwijt. Niet voor lange zwiepers.
  • Klein foutje in onderstaande tekening. De hoogte van het platform is 25,4 cm. Niet tussen het plafond en het bed. Zo een slanke lat ben ik ook niet ;)
 • Materiaal + kostprijs:
  • De houten latten had ik nog liggen. Deze komen vantussen een oude gyproc wand.
  • De MDF plaat heb ik voor 40 euro gekocht bij de Brico & professioneel in 2 laten snijden. Echter heb ik hem daarna aprofesioneel in verschillende platen verhakseld. Teken de scheve rand af op de volgende te snijden plaat. Ga deze keer iets nauwkeuriger & trager te werk. En kijk; de platen passen als een puzzel in elkaar :) Niemand ziet het, niemand weet het.
  • Daarbuiten ook nog 4 scharnieren voor zo’n 7 euro in totaal, maar deze hebben we nog niet ingebouwd. Te veel inspanning voor een late donderdagavond.
  • Steunpilaren: denk aan goederen met volume = koelboxen, boeken, verkeerskegels, vuilbakken, moeders’ naaidoos. Alles moet erin!
  • Wordt vervolgd. Zo veel ideeën, zo weinig tijd.
 • Waren present:
  • Keuken: vingerhapjes met de nodige vitamientjes, koolhydraten & eiwitten op stock. Vrijdag na het werk zijn we naar de winkel geweest en tegen zondag was die kwark nog dik in orde. Denk beschuiten, droge worst, blikvoeding (nee die linzen hoef je niet op te warmen), fruit enz. Alles netjes opgeborgen in de koelbox. Daarbuiten hadden we zo’n 4 vijf liter flessen mee. Veel te veel voor 3 dagen!
  • Badkamer: wasje aan de kant van de weg, plasje in de vele Toi-Toi’s die Europa rijk lijkt te zijn.
  • Dubbelbed: check! Liefst van al met dunne zelfopblaasmatjes. Wanneer de camperinbouw terug wordt opgeborgen passen deze netjes mee in de koffer.
  • Kayak, speedminton & andere goodies.

afmetingen volkswagen golf camper camperbouw DIY goedkoop

vw golf camper ombouw DIY volkswagen roadtrip (236)

vw golf camper ombouw DIY volkswagen roadtrip (222)

vw golf camper ombouw DIY volkswagen roadtrip (61)

Al wie durft te zeggen dat een camper stukken van mensen kost, krijgt een tikje op z’n billen. Leen die gezins- of stadswagen van je nonkel, broer of schoonmoeder. Haal het strijkijzer en de boormachine van voorgenoemde teergeliefden boven en bezig die ruwe handen van je tegenhanger. Leutige roadtrips verzekerd!

Bewaren