Eenvoudige (en goedkope!) doe het zelf camperombouw

Een busje ombouwen naar camper hoeft geen werk van maanden en duizenden euro’s te zijn. Met enkele kleine aanpassingen, een houten structuur voor je bed en wat spulletjes van Ikea of andere brik a brak winkel, kan je zo de baan op. Een mooi voorbeeld is de Toyota Hiace van Daniel en Trish.Toyota Hiace camper ombouw mdf renoveren - wonen in een camper (1)

Toyota Hiace camper ombouw mdf renoveren - wonen in een camper (9)

De vloer bestaat uit een dunne MDF plaat die Daniel in de juiste vorm sneed. Daarop plakte hij linoleum tegels om het geheel een funky toets te  geven. Het bed bestaat uit een eenvoudige houten structuur, net zoals de kastjes die werden opgevuld met mandjes en opbernetjes van Ikea. Geen tijd of geld om die structuur ineen te fletsen? Schuif dan gewoon je Decathlon luchtmatras in de koffer.

Toyota Hiace camper ombouw mdf renoveren - wonen in een camper (4)

Haal volgende spullen boven voor je eerste kampeerwagenavontuur: een oude frigo box, vloermatje, plastiek dozen, vouwtafel en -stoelen, gasbrander en restjes vloerbekleding. Als je niet zo’n smosser bent, kan je wel zonder dat laatste :) Check ook onze roadtrip checklist. Haal de zetels uit je wagen en duw een houten geraamte in de koffer waarop comfortabel een luchtmatras kan rusten. De houten structuur voor het bed verwijder je gemakkelijk en stockeer je in je garage. De auto gaat snel van personenwagen naar camper en weer terug. Je hebt echt geen excuus meer om er niet op uit te trekken.

Toyota Hiace camper ombouw mdf renoveren - wonen in een camper (8)

Deze Toyota Hiace heeft al een dakraam. Als je in een droog klimaat leeft, kan je zonder dakventilatie. Vocht is echter een groot probleem in campers in Belgische en Nederlandse weersomstandigheden. Basisformule tegen vocht: verse luchtaanvoer + luchtcirculatie + warme lucht om de boel droog te houden. Een ventilator op batterijen boven je bed zorgt voor de nodige verkoeling in de zomer. Spanbanden of fietsrekkers houden kastjes en andere rommel bijeen en worden er zo weer afgehaald. In een personenwagen vind je genoeg haakjes en hoekjes om ze aan te bevestigen.

Toyota Hiace camper ombouw mdf renoveren - wonen in een camper (6)

Toyota Hiace camper ombouw mdf renoveren - wonen in een camper (5)

Heel veel opbergruimte onder het bed. Vergeet je ruiten niet te blinderen of er een stuk karton of stof tegen te plaatsen. Niet iedereen wil je frisse kop en sexy Donald Duck pyjama zien wanneer ze langs je wagen passeren. :)

Photocredit: danielstuart