Camping snacks #1: fruit met een beetje meer

In de Camping Snacks – Mini Recepten serie laat ik je zien hoe je snelle simpele gerechten kan bereiden, met een paar ingrediënten, in een kwestie van minuten. Voedzaam, goedkoop, gemakkelijk en roadtrip-/campingwaardig.

Gewoon fruit, zonder iets bij, vind ik maar saai.  Met het volgende recept kan je honderden heerlijke combo’s maken. Het beste van al; geen toegevoegde geraffineerde suikers. Tijdens die lange trektochten heb ik geen sugar-meltdowns vandoen ;)

De meeste ingrediënten kan je gemakkelijk in je auto, camper of caravan bewaren. Droge voeding heeft een lange houdbaarheidsdatum en hoog aantal kcal per 100 gram, wat zorgt voor plaatsbesparing in je rugzak. Het fruit hoeft niet in de frigo en kan je eventueel plaatselijk aankopen op de markt. Zo stimuleer je de lokale economie, koop je seizoensgebonden fruit en bezoek je een gemeentelijk gebeuren :)

Ingrediënten camping snack

 1. Appelsienen, bananen of ander sappig zacht fruit
 2. Appelen, peren of ander wat harder fruit
 3. Maanzaad of kokospoeder
 4. Rozijnen
 5. Gedroogd fruit en nootjes: banaan, pinda’s, amandelnoten, cashewnoten, paranoten, hazelnoten, macadamianoten (my favorite!), pecannoten, pistachenoten, walnoten, …

Benodigdheden

Afgezien van een schoteltje en een mes heb je niets nodig. Iedere camperaar heeft die spullen in zijn achterbak steken ;)

Recept

 1. Snijd het fruit
 2. Voeg de noten en rozijnen toe
 3. Strooi wat maanzaad of kokospoeder over het fruit
 4. Oef, smullen maar :)

camping snacks goedkoop snack recepeten fruit nootjes zaad snelle simpele gerechten gezond hapjes (2)

Eetweetjes

 • Noten leveren ijzer, vitamine E, B-vitamines, antioxidanten en zijn vleesvervangers. Doordat non-heemijzer (ijzer in plantaardige producten) moeilijker opneembaar is door het lichaam, eet je het best in combinatie met vitamine C (appelsienen)*,**.
 • Noten bevatten voornamelijk onverzadigd vet en ook wat omega-3-vetzuren, dewelke niet door het lichaam kunnen worden aangemaakt. Verzadigde vetten daarentegen kan het lichaam wel assimileren.
 • De meeste fruit, granen & aardappelen bevatten trage suikers. Ze geven hun energie langzaam af, wat zorgt voor een gebalanceerd energiepeil, en maken een langere inspanning mogelijk. De glycemische index is een maat voor het effect van koolhydraten op de bloedglucosespiegel*.

Lijst met camping snacks